(4. PRVOČÍSLO) IKRÁSKOVÝ DORT
Korpus
• 1 kg − ½ kg − 300 g špaldové celozrnné mouky
• 100 ÷ 25 toho, co když vyhodím do vzduchu, je bílé a když to dopadne na zem, je žluté
• přesně tolik, kolik má pavouk končetin, děleno dvěma polévkových lžic medu
• 2 lžíce ledové H2O
• 4 lžíce vařící H2O
Krém
• přesně tolik gramů mascarpone, kolik Kč by stálo koupit si 25 lízátek, pokud jedno stojí 10 Kč
• tolik ml smetany ke šlehání kolik se vejde do ¼ dvoulitrové nádoby
• 2 · (5 + 10) + 5 · 8 + 3 · 5 · 2 g cukr krupice
Postup
Nejdříve si připravíme formu, vymažeme a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 3 × 60 °C. To, co jako jedno vzniklo, rozdělíme na bílé a žluté. Do bílého dáme ledové H2O a ušleháme. Ve druhé míse smícháme žlutou část s medem a vařící H2O. Šleháme alespoň 120 sekund. Pak postupně přidáváme mouku. Nakonec vmícháme sníh. Nalejeme do formy a pečeme ¾ hodiny.
Krém: Vyšleháme smetanu, do které vmícháme mascarpone a cukr.
Vychladlý dort podélně rozpůlíme, potřeme krémem, přidáme ovoce (jahody, rybíz… klidně i zmrzlé), přiklopíme a zbylý krém dáme navrch. Vše ozdobíme jedlými květy, jako jsou SEDMIKRÁSKY, PODBĚL, LISTY LÍPY SRDČITÉ, POUPATA BLATOUCHU, KVĚTY HLUCHAVKY NACHOVÉ.